fredag 3. februar 2012

Starten på noe godt

Har du sett foreldre som er på vei ut av barnehagen om morgenen? Vi står utenfor vinduet og vinker inn. Noen voksne trykker store neser omtrent gjennom vinduet mens vi vinker farvel. En pappa slenger smellkyss til en liten sjørøver som smiler strengt tilbake. En prinsesse på 2 år krever at mamma skal vinke helt bort til porten, og mamma gjør selvfølgelig det. Vi vinker, smiler og danser ut av porten. En god avskjed er viktig for store og små.  
Foto: Kakisky/Morguefile.com

På ettermiddagen skjer det samme. Slitne voksne med hodet fullt av jobbstress og uferdige middager går inn barnehageporten og møtes av søte små spioner. Vi er sett! Nå kommer mammaen din, ropes det videre til han som leker i sandkassa. Du blir henta, sies det til en snørrete jente! Små, skitne deilige unger kommer oss i møte og er så glade for at de blir hentet av akkurat oss. Endelig er vi sammen igjen! Hei lille venn, har du hatt en fin dag? Så fin tegning du har laget! Er du klar for å bli med mamma hjem?

Ha en fin dag! Elsker deg! Hvordan har du hatt det i dag?

Viktige ord glemmes lett hjemme: Det er så lett å huske disse viktige ordene når vi henter og leverer i barnehagen. Men er vi like flinke på hjemmebane?

Hjemme i Lappeteppefamilien går det ofte en kule varmt på morgenen. Da er det lett å glemme oss voksne. I stedet for et slengkyss gjennom vinduet får min kjære heller et sint blikk. Dumme diskusjoner om matbokser, nøkler som er borte, oppvaskmaskin og våte klær. Dører kan smelles igjen, vi glemmer å gi hverandre en klem. Vi løper av gårde til jobb og barnehage.
I barnehagen forvandles vi til smilende voksne. En sliten mamma blir en blid mamma som danser rundt på gårdsplassen og slenger smellkyss helt ut på parkeringsplassen. Pappa blir en morsom klovn – den beste på jord.
En fin ettermiddag mister lett en mulig gnist, når hyggelige velkomstord erstattes av diskusjoner om hvem som egentlig skulle handlet melk og brød. Hvorfor er det alltid bare jeg som handler? Har du ikke tenkt på middag i dag heller?

Foto: Clarita/Morguefile.com
Hvorfor glemte vi dette? Hvor ble det av velkomstkysset? Har du hatt en fin dag, kjære deg? Når var det vi glemte dette? Et skikkelig farvel, en god velkomst? Teorien er jo så alt for enkel: Det er hyggeligere å smile når du får et smil tilbake? En god sirkel hvor vi begge ble gladere.
Tenk tilbake på de gangene dagen starter bra. Det er ikke så mye som skal til. Et vennlig blikk, eller en hyggelig gest. En kjæreste som skraper bilen fri for is uten at du vet om det. Ha en fin dag, kjære deg! Finnes det noe bedre? Eller en varm kaffe på kjøkkenbenken, uten at du ba om det?

En god start: En kald morgen gikk jeg ut av huset og oppdaget en herlig beskjed. Min eldste sønn er godt opplært etter mange år med gode avskjedsstunder i barnehagen. Han vet hvordan en dag kan starte bra, og hadde derfor skrevet en melding i snøen på mammas bil: ”Elsker deg – ha en fin dag!”
Foto: privat
Jeg boblet over av glede og stolthet over å ha en så fin gutt.

Veien videre: Det fine med små ting er at det er enkelt å starte på nytt med gode forsett. Skal vi voksne bli flinkere mot hverandre nå? Finne frem den gode klemmen, de enkle ordene, kanskje kysset? Kanskje vi får noe godt tilbake også? En god start på dagen for deg – og for meg.

En god dag ønskes fra Lappeteppefamilien

9 kommentarer:

 1. Å, dette var et fint fredagsinnlegg!
  Det er så fint når de gode ordene blir gjengjeldt og den hilsenen på bilen var bare søt.

  Takk for påminnelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for en hyggelig kommentar! Jeg er heldig som har en så klok gutt som gir sin mor en viktig påminnelse om viktige ting. :)

   Jeg ønsker deg en god helg!

   Hilsen Sølvi

   Slett
 2. Tusen takk for en hyggelig kommentar! Jeg er heldig som har en så klok gutt som gir sin mor en viktig påminnelse om viktige ting. :)

  Jeg ønsker deg en god helg!

  Hilsen Sølvi

  SvarSlett
 3. Nå har jeg skikkelig kooost meg med bloggen din!

  Tre unger er lagt, en sitter i sofaen sammen med meg med sin egen pc på fanget, mannen jobber overtid. Og jeg slapper fullstendig av og ler og leser her inne hos deg! HERLIG:-)

  Legger meg til som følger og gleder meg til neste innlegg!

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Håper du hadde en fin helg! Tusen takk for en veldig fin kommentar - jeg ble så glad!

   Ønsker deg en fin uke i hverdagskaoset!

   Hilsen Sølvi :)

   Slett
 4. Så kloke ord som er viktige og huske på i en travel hverdag. Og hvilken herlig gutt!
  Hilsen Anne-Brit

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Anne-Brit, jeg er heldig som har en så fin gutt :)

   En fin dag ønskes fra Sølvi :)

   Slett
 5. For en flott og ærlig blogg du har! Kom over bloggen etter å ha lest om deg i Kamille i dag. Kjempegode reisetips til oss som skal reise på tur snart:)

  Vi har også en "lappeteppefamilie" med de utfordringer og gleder det innebærer. Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver, og det er godt å kjenne at jeg ikke er alene:) Jeg lo godt da jeg leste om bilturen deres med 7-seteren. Var akkurat som du beskrev vår familie på tur!

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Siw! Tusen takk for en veldig hyggelig melding! Det er fint å høre at du kjenner deg litt igjen i en kaotisk og givende hverdag!

   Jeg ønsker dere en fin sommerferie sammen - og håper dere alle får fine dager. Ferien blir best når forventninger senkes :) - ønsker deg ellers lykke til med din egen lappeteppefamilie!

   Hilsen fra Sølvi :)

   Slett