søndag 11. november 2012

F for far - F for forglemmelse


Jeg skjønte det noen timer for sent i dag. Han fikk ikke kaffe på sengen. Ingen pakker eller hjemmelaget kort. Ingen som fortalte han at nettopp han var verdens beste. Han ble pisket opp av senga, vekket av unger som brølte at pappa skulle stå opp.

Da jeg noen timer senere er innom den søndagsåpne matbutikken for å handle melk og juice ser jeg det. Kakene som står stablet inne på kjølerommet, med ordet «FAR» skrevet med sirlig skrift på søt marsipan. Ingen vanlig søndag – men selve FARSDAGEN.
Foto: Matoppskrift.no
Så til de av dere som ikke har startet dagen med å gi kake på senga. Til dere som ikke har kake i huset. Til dere som ikke har fått barna til å handle inn sjarmerende gaver til husets mann. Til dere damer som har forsøkt dere på tynne løgner om at ingen heller husker morsdagen. Det er på tide å kapitulere. La oss sammen innse at vi innimellom må skryte litt av mennene, og la oss bruke denne glemte dagen til akkurat det:
F for far og F for flott. I dag skal vi feire all fine menn. Han som er i sin beste alder, år etter år. Han som er redd for å bli for gammel, og som omfavner alle som sier at han fortsatt ser ung ut. Han som plutselig oppdager at det har blitt mindre hår på hodet og mer hår i nesa. Han som oppdager at grå hår er en realitet, og at ungene har samme skostørrelse som han.
Foto: Clarita/Morguefile.com
F for far – og F for fotball. I dag skal vi feire han som alltid har litt liten tid. Det er så mye som skal rekkes. Har ikke resten av huset fått med seg at det er viktige ting som skjer denne uken? Fotball i 1. divisjon, fotball i eliteserien, og utenlandsk fotball. Hvem rykker opp – og hvem rykker ned? Hvem trøster far når laget taper og ingen scorer? Far hyler av fortvilelse og ber til høyere makter om at noen snart må bytte ut dommeren og få inn noen som kan spille fotball. Når damer i huset hinter om at det går litt vel mye tid til den fotballen, kan husets far fortelle at det akkurat nå er en veldig viktig kamp – og at slike diskusjoner bare handler om damer ikke skjønner seg på fotball.

F for far – og F for full fart. I dag skal vi feire han som er litt av alt. Litt stresset, og litt rolig. Litt aktiv og litt lat. Litt sur og litt lattermild. Litt voksen…og litt barnslig. En voksen fyr som stadig må ta voksne valg, men i neste øyeblikk slåss han med husets tenåringer om å få lov til å ta neste runde på play station.  "Dette er min kamp gutter. Flytt dere og gjør plass til husets beste på tv spill." En ivrig fyr som mener at det bare er den beste som skal vinne - og at det er han. En voksen mann som hyler av glede over å vinne over husets yngste, og som ber på sine knær om å få spille bare en omgang til.
Foto: Clarita/Morguefile.com
F for far og F for familie. I dag skal vi feire han som er far, og si at han er ikke så ille. Jo visst er han ofte stresset, irritabel, morgengretten, og oppgitt. Noen ganger barnslig, andre ganger satt. Akkurat slik som dama han bor sammen med. Men mest av alt ser vi en mann gjør sitt beste. Han som kjører hit og dit for å rekke alt. Hvem skal kjøres på fotballtreninger? Er det foreldremøter? Skal du i bursdag i dag? Mangler vi melk og brød – må jeg kjøre på butikken?  Han som mener at ingen vekker han når han sovner på sofaen hver kveld, og at morgenstund ikke har gull i munn. Han som leter etter nøkler, mobiltelefon, lommebok, og romantikk. Hvor er alt sammen?
Hurra for han som gjør sitt beste for at akkurat dette skal være en fin familie.

Gratulerer med dagen!
 

2 kommentarer:

 1. Hei!
  Jeg liker det du skriver og har anefalt deg i min egen blogg :)
  http://www.heidilanger.com/blog-award-ny-pa-lekeplassen/
  Heidi

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Heidi - Tusen takk for hyggelige ord. Du har en kjempefin blogg - en ekte sirkus familie! Lykke til med blogg og familieliv :) Beste hilsen fra Sølvi

   Slett