lørdag 1. desember 2012

Årets siste rare måned

Desember er her, og vi forter oss. Snart er det jul! Er kalender på plass, fire lys og stjerne i vinduet? Hva ønsker du deg til jul?

Ønsker: Noen ønsker kan ikke oppfylles. Et vennskap som ble borte, et forhold som gikk i stykker, en lengsel etter en annen, en trygghet som ikke finnes – eller noen vi ikke skal se igjen. Noen gleder seg ikke til jul, og dette er vanskelig å ta inn over seg midt inne i vår egen lykke. Vi skal jo være glade – snart er det jo jul!
Foto: Ladyheart/Morguefile.com
For noen dager siden kunne vi lese i Aftenposten om 88 år gamle Reidun Orest som satte inn en annonse for å finne noen som kunne tenke seg å feire jul sammen med henne. Etter et langt liv var hun nå ensom i desember. Henvendelsene strømmet på og hun kommer til å få en fin jul, mange ville jo være sammen med henne.
Vi synes det er vanskelig å snakke om ensomhet, og vil helst ikke vise denne siden til de vi omgås. Idealet er å ha mange gode venner, være en sosial person og delta der det skjer.

Ung og ensom: Livet er ofte slik at flere av oss blir ensomme i alderdommen. Men vi snakker ikke så mye om at det også er andre faser i livet hvor vi er eksponert for ensomhet. Nyinnflyttet til et sted, tiden etter et brudd, ny skole eller ny jobb.

Selv var jeg ikke forberedt på følelsen første gang. Tidlig i tyveårene, singel og nyinnflyttet til Oslo – og ingen å feire nyttårsaften med. Årets siste dag hvor alle rundt deg har festlige planer, og selv har du ikke noe å gjøre. Lykken ble en farmor som også var alene – og sammen med henne hadde jeg min beste nyttårsaften noensinne.
Foto: Ukjent/Morguefile.com
Desember forsterker ofte ensomheten. Det vonde blir vondere og smerten enda dypere. Julen er en tøff tid av flere grunner. Det er en familiehøytid, selv om så mange familier har gått opp i stykker.

Julefryd: Jeg gruet meg til den første julen uten barn etter samlivsbruddet. Å feire jul uten små barn rører ved dype strenger hos oss, og akkurat det året ville jeg bare at julen skulle bli ferdig så fort som mulig. Også den gang var jeg heldig – en venninne var i samme situasjon og den kvelden ble en fin kveld oss to uten barn. 
Et menneske kan være ensom – men sammen med en annen forsvinner mye av det vonde. Denne julen har UNICEF laget en egen julekalender for oss voksne for å fokusere på hvor viktig «den ene» kan være i noens liv.

Det er ikke alltid enkelt å være en familie. Brudd, ensomhet, å miste noen. Det har vært et bratt år for mange. Omsorg, omtanke, nestekjærlighet. Vi skal huske hverandre i julen. Kjenner du noen som trenger en oppmuntrende telefon før julen ringes inn? Kanskje kan du være den ene for noen?
Foto: Ukjent/Morguefile.com

Nå tennes første adventslys: Vi tenner det første lys nå i desember, uansett hvordan året ellers har vært. Gode minner, vonde minner, håp og fremtid. Forventningsfulle barn, mange drømmer, slitne voksne, glade familier og triste tanker. Alt passer inn nå i desember. Sånn sett er ikke rare desember annerledes enn resten av året.

En god advent ønskes fra Lappeteppefamilien.
Foto: Morguefile.com

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar